Pressvejste gitterriste

Originale elefantriste

Elefantrist før pressvejsning

En elefant® rist består af en kombination af bæreribber, der giver styrken i risten samt fylde-/styreribber, der giver stabiliteten i risten. Ribberne presses og svejses sammen under én proces i pressvejseren.

Selve pressvejsningen foregår ved at ribbematerialet opvarmes ad elektrisk vej og ved en temperatur på ca. 1500˚ C presses ribberne sammen under stort tryk, hvorved der foregår en sammensvejsning – altså en punktsvejsning.

Pressvejsning af elefantrist

Denne proces binder ribberne sammen i et gitter. Da samtlige kryds i gitteret er svejste er der en meget begrænset risiko for at ribberne løsner sig ved tilskæring eller ved anvendelse uden kantstål. 

For at færdiggøre ristene og for at beskytte mod skarpe kanter, kan der påsvejses kantstål på siderne. Kantstålet består normalt af fladstål, men ved specialordre kan der anvendes andre typer kantstål, der tilpasses ristens sider.

Elefantrist efter pressvejsning

Materiale
Elefant® gitterriste kan fremstilles i stål S235JRG2 (stål 37-2), Rustfrit EN 1.4301 & 1.4404, aluminium, varmebestandigt stål samt corten stål og højstyrke stål HSS420™.

Overfladebehandling
Ristene bliver primært varmtforzinket iht. DS/EN ISO 1461 2009, men de kan leveres med andre overfladebehandlinger alt afhængig af materialet ristene er lavet i, f.eks. 

Materiale Stål S235JRG2 Rustfri Aluminium Højstyrke Stål HSS420™ Corten
Overfladebehandling Ubehandlet
Galvanisering
Pulverlakering
Bejdsning
Elektropolering
Vasket
Aluksering
Ubehandlet Ubehandlet
Galvanisering
Pulverlakering

Herudover kan ristenes overflade yderligere behandles ved at børste overfladen eller ved at slyngrense ristene.